V případě jakékoliv alergie je vhodné jednou za 6 – 12 měsíců udělat expoziční test vyřazeného alergenu. Tyto testy se zpravidla dělají po dohodě s lékařem, zejména u silných alergiků s pozitivními IgE protilátkami na mléčnou bílkovinu by měl předcházet expozici kontrolní test (kožní nebo z krve) u alergologa, aby nedošlo při expozici ke zbytečně silné reakci. U silných alergiků by tuto expozici měl VŽDY řídit lékař a měla by být prováděna pod jeho dozorem!
Bohužel se občas stává, že se zejména malé děti nechtěně otestují sami nebo je otestujeme my nedopatřením. Stalo se nám to několikrát a není to nic příjemného, zvlášť když to přijde zcela nečekaně.
Jednou z expozic je tzv. „diagnostická“ reexpozice. Tato diagnostická reexpozice se provádí zejména po krátké eliminaci (vyřazení) mléčných výrobků ze stravy, kdy po 2 – 4 týdnech eliminace přichází reexpozice, tedy znovuvystavení danému alergenu. Tím dojde k potvrzení/vyvrácení diagnózy alergie na mléčnou bílkovinu. Tuto reexpozici velmi často řídí lékař a dle situace doporučí vhodný postup. V případě alergie výlučně kojeného dítěte se reexpozice provádí u kojící maminky, která dle doporučení sní např. jogurt. U nekojených kojenců se provádí nejčastěji běžným umělým mlékem s bílkovinou kravského mléka. Velmi často je ale od tohoto testu upuštěno pro jasné známky zlepšení po eliminaci alergenu ze stravy.
Znovuzavádění a reexpozice – možnosti
Velmi často se řeší, jakým způsobem udělat expozici. Cest je několik. Některé více, jiné méně šetrné pro zažívací trakt a možné reakce.
- Expozice mlékem pod dohledem lékaře
Taková expozice se provádí nejčastěji v nemocnici, případně ordinaci odborného lékaře. Tato expozice má svůj doporučený postup, využívá se často u dětí s IgE alergií na bkm.
Začíná se potřením pokožky mlékem a pokud je to bez reakce, tak se v časovém rozestupu 20 – 30 minut postupně navyšuje dávka mléka, kterou dítě vypije. Při známkách reakce se test ukončuje. Maximální dávka mléka najednou je 100 ml.
Podobný test za dozoru lékaře lze provést u silných alergiků i s přepečeným mlékem. Doma upečené muffiny či jiný výrobek (sušenky, koláč..) s přesně stanoveným množstvím mléka na porci se využijí pro testování.
Začíná se od jednoho drobečku a postupně se navyšuje po 20 – 30 minutách o trošku množství této potraviny s přepečeným mlékem. Maximální dávka přepečeného mléka je 16ml.
U non Ige alergie je doporučován test s jogurtem či jiným mléčným výrobkem ideálně BEZ obsahu laktózy, aby se eliminovala možnost intolerance laktózy.
Začíná se od ½ lžičky a co 20 – 30 minut se zvyšuje množství (1 lžička, 2 lžičky, 5 lžiček, zbytek jogurtu). Tento postup ovšem není úplně šetrný, non IgE alergie jsou typické svou oddálenou reakcí v rozsahu 2 – 72 hodin od konzumace alergenu, velmi častá reakce je za 6 – 24 hodin po konzumaci. Takže v případě přetrvávající alergie u osob s opožděnými reakcemi na alergen, dojde k potížím se zpožděním a to v plné síle, protože již mají v sobě celý jogurt místo třeba jen pár lžiček. Osobně kvůli tomu tento postup nedoporučuji. V těchto případech je daleko vhodnější volit postup v bodě č. 2.
- Zavádění mléčných výrobků v domácím prostředí – šetrný postup
Tento test je vhodnýpro osoby s non IgE alergií na bkm, ale lze ho využít i pro IgE alergii, pokud lékař doporučí zkusit zavést mléčné výrobky do stravy a není nutný lékařský dohled. Lze ho využít od cca roku věku dítěte, kdy už je schopno jíst přepečené mléko v muffinách, buchtě, koláči atd. Postup lze zvolit maximálně šetrný, pomalý, aby reakce byla dobře odhalena, ale aby nedošlo ke zbytečně velké reakci a tím i rozhození zažívání na poměrně dlouhou dobu. Volíme nejprve výrobky bez laktózy, abychom eliminovali možnost intolerance laktózy. Postupně ale zkusíme i ty laktózové, čas, kdy je zavedeme, je na každém dle potřeby a situace.
POSTUP
1. Začneme přepečeným ghíčkem, máslem, mlékem, sýrem po dobu 30 minut na 180 °C. Ideálně přesně ve vyjmenovaném pořadí, tedy ghí, máslo, mléko, sýr.
Většina malých dětí má alergii na syrovátkové bílkoviny, tyto bílkoviny teplem degradují a jsou po přepeční lépe tolerovány. Proto je vhodné volit přepečené mléčné výrobky jako první.
Při prvním podání každého z výrobků uděláme test tolerance, tzn. že sníme daný kus hotového pokrmu a počkáme 3 dny, co se bude dít. Množství nebudeme přehánět, raději méně než sníst hned celou porci. Zabráníme tím možné silnější reakci po opakované konzumaci alergenu.
Pokud test tolerance bude bez reakce, tak v každém z jednotlivých kroků(ghí, máslo, mléko, sýr) setrváme alespoň 3 dny, to považuji za naprosté minimum. Mléčné výrobky v hotovém pokrmu lze postupně navyšovat nebo můžeme navyšovat množství snězeného pokrmu. Pokud víte, že vy nebo vaše dítě reaguje do druhého dne, pak u dalších kroků není nutné čekat mezi kroky 3 dny, ale jen 1 – 2 dny dle zažitých reakcí.
Pro názornou ukázku raději rozepíšu:
- den přepečené ghí
- pauza
- pauza
- pauza
- ghí
- ghí
- ghí
- máslo
- pauza…
2. V dalším kroku volíme ghíčko, máslo v čerstvé podobě na pečivo nebo do jídla. Opět od trošky po běžnou porci. A na začátku uděláme test tolerance, kdy po prvním snězení dané potraviny čekáme 1 – 3 dny dle již zažitých reakcí. Pokud nedojde k reakci, postupujeme jako v prvním bodu. V každém kroku setrváme minimalně tři dny.
- ghí
- pauza
- pauza
- pauza
- ghí
- ghí
- ghí
- máslo
- pauza
3. Čerstvé jogurty a čerstvé sýry, zavařená smetana do omáčky.
V tomto kroku je už téměř jedno v jakém pořadí tyto výrobky zavedete. Máslo a ghíčko z předchozího bodu bývá lépe tolerováno z důvodu menšího obsahu bílkoviny, tak u jednoho z čerstvých výrobků uděláme test tolerance, kdy sníme pouze trochu zvoleného výrobku a opět počkáme dle zvyklostí 1 – 3 dny. V případě, že test byl bez reakce, množství dané potraviny zkusíme navýšit. Opět setrváme u každého výrobku alespoň 3 dny, abychom odhalili případnou reakci včas.
4. Tvrdé sýry, čerstvé mléko, tvaroh.
Opět uděláme test tolerance a dále pokračujeme dle předchozích bodů. Tvaroh a tvrdé sýry mají nejvíce bílkovin, proto jsou záměrně zařazeny až na konec testování.
Pokud jste došli až na konec bez jakékoliv reakce, gratuluji, alergie nejspíš vyhasla, ovšem buďte i nadále obezřetní a v případě vyskytnutí jakýchkoliv reakcí, zvýšené nemocnosti, změn chování atd. pomýšlejte i na možnost toho, že alergie je stále přítomná, jen zahojenému střevu trvalo déle, než se reakce opět projevily.
- Test extenzivním hydrolyzátem – naštěpeným mlékem
Tento test je určen pro děti, které jsou na umělém mléku, jsou to věkem stále kojenci, pijí aminokyselinové umělé mléko (AAF) a čas od času musí zkusit, zda je ještě nutná AAF nebo bude dostačující hydrolyzát. K tomuto testu se právě používají umělá mléka s extenzivně hydrolyzovanou bílkovinou (např. Nutrilon Allergy Care Syneo), kdy se hydrolyzát zavádí do stravy postupně. Začíná se 1 odměrkou hydrolyzátu do AAF a postupně se množství hydrolyzátu navyšuje. Test se ukončí v případě reakce. Pokud se reakce neobjeví ani při plné dávce hydrolyzátu, podáváme dále hydrolyzát a stav dítěte nadále sledujeme. V případě jakéhokoliv opětovného zhoršení stavu se vracíme po dohodě s lékařem zpět k původní AAF.