Kaše na AIP jsou trochu oříšek, nelze využít obilniny, mléko a jiné dobroty, které lidé normálně při své stravě využívají. Přiznám se, že je to jídlo, které mi skutečně chybělo, roky jsem byla zvyklá snídat kaši ze všech možných druhů obilnin, zejména těch bezlepkových.
Velmi často je využíván při protizánětlivé stravě, AIP kokos a produkty z něj jako kefír, jogurt, kokosové mléko. V případě alergie na něj je udělat si kaši ještě složitější. Kdo ho snese, má o to snadnější vaření. Bohužel u nás je kokos zapovězen, můžeme využít zatím jen kokosový olej a to jen v omezeném množství.
Nečekejte zde přesný recept s gramážemi, díky synovým omezením vařím už několik let podle oka, málokdy něco vážím, měřím. Pouze u receptů, které už někdo vymyslel a funguje to, tak používám váhu. Ano vážení má něco do sebe, ale někdy je to i celkem otrava :-). U receptu na kaši to zkuste od oka, dá se postupně naučit, kolik čeho tam dát, ono to vždy nějak dopadne. Navíc je to více variabilní, můžete experimentovat, měnit tak chuť konzistenci apod.
KAŠE „KRUPICOVÁ“
Pro 2 osoby
1 banán
1 cuketa
2 – 3 růžičky květáku
opečená cassava – https://www.zelenedrahokamy.cz/maniokova-mouka-prazena-500g-detail
mouka z tygřích ořechů
volitelně kokosová mouka, kokosové mléko, datlový sirup, ovoce, kakao, karob
Oloupanou cuketu nakrájíme na tenká kolečka, květák pokrájíme na malé kousky, banán nakrájíme na kolečka, vše spolu dáme vařit a to buď do vody nebo do kokosového mléka. Uvaříme do měkka. Rozmixujeme a přidáme vodu tak, aby to bylo pro dvě osoby dostatečná porce. Do této hmoty vmícháme opečenou cassavu. Dávám přibližně 3 lžíce, možná víc na toto množství. K tomu přidáme ještě mouku z tygřích ořechů opět cca 3 lžíce. Zamícháme pořádně metličkou nebo vařečkou a necháme projít varem za stálého míchání. Pokud se nám to zdá málo husté, ještě můžeme kdykoliv přihustit. Opečená cassava v kaši dělá pocit krupice v krupicové kaši. Recept na to vzniknul náhodou, kdy mi došla mouka z tygřích ořechů a chuťový výsledek mě mile překvapil.
Množství zeleniny je individuální, někdy dělám bez květáku, někdy ho dám více. Nemusíte se bát, že bude v kaši cítit. Místo tygřích ořechů ze určitě využít kokosovou mouku.
Nebojte se experimentovat, pokaždé tak může vzniknout trochu jiná verze.